onsdag 26. oktober 2011

Stoppet av brasiliansk papirmølle

Et søksmål kan stanse byggingen av industrianlegget til Subsea7 i Sør-Brasil, og forsinkelser gjør at undervannsentreprenøren må finne en alternativ løsning for å levere rørledninger til Petrobras.

Kontrakten med Petrobras er den største Subsea7 noengang har inngått i Brasil, verdt én milliard dollar. Den omfatter utviklingen av dypvannsfeltene Guar og Lula i Santosbassenget utenfor kysten av Brasil. Subsea7s oppdrag for Petrobras inkluderer ingeniørtjenester, innkjøp, rørfabrikasjon, installasjon og klargjøring av forskjellige undervannssystemer.

Rørledninger til feltene skulle produseres ved et anlegg i Pontal do Paraná, og basen skulle etter planen bygges på ei tomt som Subsea7 kjøpte i 2007. Fire år senere er ikke byggingen kommet i gang, selv om nødvendige tillatelser nå er på plass. Årsaken er strid om hvem som skal utstede den endelige byggelisensen. 17. september ba påtalemyndigheten i delstaten en føderal domstol gripe inn.

- Det er for sent for oss å bruke basen i Pontal do Paran til leveringene til Guar nordøst og Lula-feltene, bekrefter styreleder Kristian Siem i Subsea7 overfor DN. Nå frykter han at det i verste fall kan ta år før det kommer en endelig avgjørelse.

Selskapet taper store summer på utsettelsene, men Siem vil ikke kommentere noe konkret beløp.

- Foreløpig var det bare denne Petrobras-kontrakten som skulle produseres her, men vi hadde basert oss på dette anlegget, og det er en stor kontrakt. Dette er en mangel på effektivitet i byråkratiet som koster nasjonen, Petrobras, oss og alle involverte meget store beløp. I verste fall kan man havne i en situasjon der en hel feltutbygging kan stoppe opp, sier Kristian Siem, som også er hovedaksjonær i Subsea7.

Alternativer
Forsinkelsene betyr at Subsea7 må finne et annet sted for å kunne levere det som inngår i kontrakten med Petrobras.

- Vi har en base lenger nord i landet, men det er heller ikke uten kostnader. Det er vedtatt på alle hold, ikke minst politisk, at presalt-feltene skal bygges ut, og oljeindustrien i området må ha en infrastruktur. Her er vi klare, og i startgropen med et prosjekt som er i samfunnets interesse, som vil skape arbeidsplasser og få betydelige ringvirkninger for aktivitetene i området, sier Siem.

Vernet regnskog
I et søksmål datert 17. september 2011, viser påtalemyndigheten til at det fins verneverdig og sårbar vegetasjon på tomta til Subsea7. I henhold til selskapets planer er det nødvendig å hugge 45 hektar skog, eller 3 prosent av området.

- Det er lovstridig og derfor uaktuelt å la Subsea7 bygge noen base her, sier påtaleadvokat Sergio Luiz Cordoni.

Dette tilbakeviser Subsea7, og Victor Bomfim, administrerende direktør for Subsea7 i Brasil, sier det har vært tømmerdrift i området tidligere. 97 prosent av tomta skal dessuten bevares og gjøres om til naturreservat.

- Det er selvsagt ikke snakk om at vi skal hugge regnskog i Brasil. Er man opptatt av CO2-utslipp, er det heller ikke gunstig å frakte rørledninger og annet utstyr på skip i flere døgn fra Nord-Brasil til Sør-Brasil. Subsea7 trenger en sveisehall, og et kilometer langt og noen meter bredt område til å strekke ut disse stålrørene. Dette er ikke noen inngripen i det økologiske naturlivet i området, sier Siem.

SUBSEA7 BRASIL
- Oljeserviceselskapet Subsea7 er en av verdens største undervannsentreprenører. Etablert i Brasil i 1972.
- Har det siste året sikret seg flere verdifulle kontrakter med det statlige, brasilianske oljeselskapet Petrobras. Den siste kontrakten, inngått i april i år, er verdt 1 milliard US dollar. En kontrakt fra januar er verdt 40 millioner US dollar.
- Kristian Siem er styreleder i Subsea7. Han er også største eier, med en aksjepost på 20,5 prosent.

© Dagens Næringsliv 25. oktober 2011

onsdag 19. oktober 2011

Vil stanse norsk industrianlegg i vernet skog


Påtalemyndighetene i Brasil går rettens vei for å hindre at norske Subsea7 får bygge et industrianlegg i Pontal do Paraná sør i landet.

Det norske oljeserviceselskapet Subsea7 er et av av verdens største undervannsentreprenører, og selskapet har hatt stor suksess i Brasil gjennom mange år. Bare det siste året har Subsea7 sikret seg flere milliardkontrakter med den statlige, brasilianske oljeselskapet Petrobras, og i 2007 kjøpte Subsea7 ei 2600 hektar stor tomt i Pontal do Paraná, hvor selskapet ønsker å bygge en monteringsbase for rørledninger til bruk i oljeindustrien.

Men nå kan en føderal domstol stoppe selskapets planer. 17. september ba føderale og delstatlige påtalemyndigheter den føderale domstolen i Paranaguá om å sette ned foten og forhindre at Subsea7 oppfører det planlagte industrianlegget.

Les mer i Bistandsakutelt.

Publisert 12. oktober 2011

Foto: Denis Ferreira Netto/ SEMA-PR