tirsdag 4. juni 2013

Ødeleggelser i skyggen av Amazonas

De fruktbare, brasilianske savannene binder dobbelt så mye karbon som regnskogen i Amazonas, men er atskillig mer truet av avskoging. Det er det få som snakker om utenfor Brasils grenser. Og ingen norske milliarder går til bevaring av disse områdene.

– Vi er et eksempel til etterfølgelse for hele verden, slo Brasils miljøvernminister Izabella Teixeira fast da hun la fram avskogingstallene for perioden august 2011-juli 2012 i Doha i fjor. Brasilianske myndigheter gjør mye riktig i Amazonas. Avskogingen er den laveste siden målingene startet i 1988. Tiltakene er mange, og oppfølginga tett. I denne perioden ble det avskoget 4656 kvadratkilometer skog i Amazonas, et område som dekker 60 prosent av Brasil.
Samtidig øker presset andre steder i landet. I Cerradoen, de fruktbare savannene som dekker 24 prosent av landet, ble cirka 6500 kvadratkilometer avskoget og omgjort til jordbruksland i 2010. Ferskere tall finnes ikke, og i Brasil slår forskere nå alarm. Mens store deler av Amazonas i vernet, står bøndene langt friere til å gjøre som det passer dem i Cerradoen. Forskere ser også tegn til at avskoginga øker i naboland som Bolivia og Paraguay.

Les hele reportasjen i Bistandsaktuelt 29. mai 2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar