onsdag 15. september 2010

Ser ny nordsjø i Brasil


Investeringer på 20 milliarder dollar i Brasil er bare starten for norske selskaper på jakt etter olje- og gassfunn som uteblir i Norge.- Jeg er imponert og stolt over interessen for Norge.

Dagens Næringsliv Morgen - 15.09.2010

De norske bedriftene som er tilstede her, er i verdensklasse, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Mandag kveld åpnet han den norske paviljongen under Latin-Amerikas største oljemesse, Rio Oil and Gas.

Siden det ble gjort store oljefunn under saltlag langt under havbunnen utenfor Brasil for tre år siden, har norske selskaper strømmet til. Brasils Petrobras viser stor interesse for norsk undervannsteknologi og norsk kompetanse. Det anslås at Petrobras skal investere over 100 milliarder dollar på leting og produksjon i de såkalte pre-salt-områdene de neste årene.

I dag har cirka 120 norske selskaper etablert seg i landet, mot 55 for fem år siden, og interessen for å delta på Rio-messen har vært så stor at selskaper måtte sette seg på venteliste.

- Brasil vil bli ekstremt viktig for å videreutvikle norsk oljeindustri og norsk leverandørindustri i årene fremover. Norske selskaper har investert over 20 milliarder dollar i Brasil. Bare Mexicogulfen er et større marked for Norge ute i verden, og jeg ser ikke bort fra at Brasil kan rykke enda lenger opp på listen, sa Riis-Johansen mandag.

Kribler
Mange norske selskaper kartlegger også mulighetene for å etablere seg i Brasil, og store næringslivsdelegasjoner både fra Bergen og Stavanger er tilstede under Rio-messen. Magnus Stangeland i Bergen Group asa er ikke i tvil om at det er riktig av norsk næringsliv å satse så tungt i landet.

- Brasil har så mange ressurser, og er på mange måter lik Norge på 60-, 70- og 80-tallet. Nå tas norsk teknologi i bruk i Brasil, og her utvikler den seg videre mot de store dyp, sier Stangeland.

Trond Olsen i NCE Subsea leder en delegasjon på 20 personer fra bergensområdet. Han forteller om sterkt økende interesse hjemmefra.

- Selskaper som skal vokse, må finne nye markeder å vokse i, og Brasil kommer lenger og lenger opp på agendaen til stadig flere. Produksjonsvolumet i Brasil skal dobles de neste ti årene, mens det på norsk sokkel ventes utflating, og kanskje til og med nedgang. Brasil har tiltro til norsk teknologi og norske selskaper. Særlig er norsk undervannsteknologi attraktiv, sier Olsen.

Internasjonal rådgiver Harald Finnvik i Greater Stavanger tror utfordringene i brasiliansk oljesektor pirrer mange nordmenn.

- Det er knapt noen region som har så konkrete og ambisiøse planer som Brasil, og selv halvparten av store tall blir store tall. Her møter de utfordringer som er kjent for vår industri. Det er dypt vann, og de kjenner igjen manesjen, og det kribler i magen på mange. Det er Nordsjøen om igjen, men på en ny måte, og det inspirerer, sier Finnvik.

Unikt potensial
Statoils gode samarbeid med Petrobras gjennom mange år har også bidratt til å åpne dører for andre norske selskaper. I løpet av det neste året skal Statoil bore seks letebrønner på brasiliansk sokkel, og teknologisamarbeid står også sentralt for deres partnerskap.

- Norske selskaper har utviklet høyteknologi som i dag er svært relevant til de behovene de har her. Statoils kjernekompetanse gjør at vi ser store forretningsmuligheter her. Pre-salt-funnene har gjort Brasil enda mer interessant. Du kan si at de muligens har funnet en "ny Nordsjøen", sier Thore E. Kristiansen, Statoils regiondirektør for Sør-Atlanteren.

©Dagens Næringsliv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar