torsdag 17. februar 2011

Lønningene i Brasil til værs



Dyr arbeidskraft: I Brasil er mangelen på kvalifisert arbeidskraft så stor at norske selskaper sliter med å holde på de ansatte. I enkelte tilfeller må de betale mer for arbeidskraft enn hjemme i Norge.

- Du må betale mer for folk med relevant bakgrunn fra olje og gass, som i tillegg snakker engelsk, enn du må betale i Norge for en person med akkurat de samme kvalifikasjoner. Situasjonen er overopphetet, sier Erik Hannisdal.

Han er leder i selskapet Inventure Management, som tilbyr "management for hire", og jobber med oppstart og utvikling av nye selskaper i Brasil.

Hannisdal frykter at mangelen på arbeidskraft og rigide regler for bruk av utenlandsk arbeidskraft som har den kompetansen man trenger, vil bremse utviklingen, både for Brasil og norske selskaper.

Giske på besøk
Nærings- og handelsminister Trond Giske innleder i dag et femdagersbesøk i Brasil hvor han blant annet vil fremme norske næringsinteresser. De gigantiske oljefunnene på Brasils kontinentalsokkel gjør landet svært interessant for norske rederier og olje- og oljeserviceselskaper.

- Petrobras skal bygge 31 drillskip, 491 supplybåter og 63 produksjonsskip innen 2015. Det er store tall, og det er ingen land i verden i dag som har ressursene det krever. Jeg tror ikke det er realistisk å gjennomføre de planene på den tiden det er lagt opp til, fordi de mangler menneskelige ressurser, på felter der Norge har stor ekspertise. For norske selskaper blir utfordringen å finne personer med de rette kvalifikasjonene. På sikt kan det få konsekvenser for selskapets vekst, men så langt har ikke dette skremt bort noen, sier Hannisdal.

Han mener Petrobras er helt avhengig av hjelp utenfra dersom selskapet skal nå målene sine, og mener landets myndigheter bør vurdere å jenke kravene, ihvertfall for en periode.

- Det er vanskelig å holde på kompetent personell, fordi kampen er så stor. Kostnadene ved å drive i Brasil blir også urimelig mye høyere enn beregnet, sier direktør Reidun Beate Olsen i Innovasjon Norge.

Norsk næringsliv ser gode utviklingsmuligheter i Brasil etter store oljefunn de siste tre årene. Det statskontrollerte oljeselskapet Petrobras skal alene investere over 100 milliarder dollar i leting og produksjon de nærmeste årene.

Men utfordringene er også store. Tall fra Prominp, et statlig kvalifiseringsprogram for olje- og gassnæringen, viser at det er nødvendig å utdanne 207.000 arbeidere innen 2013 for å dekke behovene i olje- og gassektoren. Særlig er mangelen på ingeniører stor.

Tjener 50-80 prosent mer
Inventure Management har nettopp headhuntet 18 brasilianske ingeniører til det nyetablerte norske selskapet Axess do Brasil, et ingeniørfirma som tilbyr ulike inspeksjons- og sertifiseringstjenester offshore. Inventure har i dag 17 kunder, 14 av dem norske.

I dag brukes høyere lønn for å overby konkurrenter, og lønningene i sektoren ligger langt over landsgjennomsnittet.

Marcos Tadsio Figueiredo legger ikke skjul på at lønn var en viktig faktor da han forlot SGS til fordel for Axess for ett år siden. Figueiredo er avdelingsleder for inspeksjon og integritetsstyring, og likte også muligheten til å få være med å bygge opp noe fra bunnen.

- Lønningene offshore ligger 50-80 prosent over lønningene onshore. En årsak er høyere risiko. Dessuten mangler det folk. Det utdannes ikke nok og heller ikke gode nok folk til å jobbe offshore i Brasil i dag. Frem til 1997 hadde Petrobras monopol og var eneste operatør offshore. For fem år siden kom boomen, men den utdannelsen som universitetene tilbyr, er altfor svak og veldig teoretisk, sier han.

Derfor må Axess bruke fra tre til seks måneder på å lære opp nyansatte, nyutdannede ingeniører.

- Dette koster penger, og for å tiltrekke oss de beste tilbyr vi en konkurransedyktig lønn og et attraktivt arbeidsmiljø. Startlønn hos oss ligger på rundt 7000 reais (24.500 kroner, red.anm.) måneden for en nyutdannet ingeniør, og det er en veldig god lønn for en som har liten praktisk kunnskap om det han skal jobbe med, sier Marcos Tadsio Figueiredo.

© Dagens Næringsliv 17.02.2011

Krever lokal arbeidskraft
RIO DE JANEIRO: Det er strenge restriksjoner på bruken av utenlandsk arbeidskraft i Brasil. På båter som går offshore, må en tredjedel av mannskapet være brasiliansk etter tre måneder. Etter ett år må to tredjedeler være brasilianske. Investerer man 200.000 dollar i et lokalt selskap, får man et såkalt managementvisum til en utenlandsk person.

Brasilianske Lilia Nicolli, som leder Marintek do Brasil, et selskap som inngår i Sintef-gruppen, har bare en norsk kollega, og Marintek har siden september søkt etter en seniorforsker innen hydrodynamikk.

- Stillingen er ikke besatt ennå, men nå regner vi med å ansette noen i løpet av kort tid. Det har tatt lengre tid enn vi antok, og vi har måttet kontakte mange flere enn vi trodde var nødvendig, sier hun.

Statoil betegner det også som "tidvis utfordrende å få tak i spisskompetanse".

For å dekke egne behov og fylle kravene om å bruke brasiliansk arbeidskraft, står norske selskaper i Brasil bak en rekke programmer for å øke kompetansen. Problemet er stor gjennomtrekk.

- Hvis vi klarer å beholde 30 prosent av de kadettene vi har utdannet, så skal vi være fornøyd. Det er et stort problem at så mange forsvinner til stillinger på land, sier Geir Hjelle, som har lang erfaring fra Brasil og var med på å starte opp bemannings-selskapet OSMs Brasil-kontor.

Hjelle har også vært opplæringsleder og personalsjef i Farstad Shipping, som har vært i Brasil siden 1982. I dag jobber han i rederiet Uksnøy & Co. I tillegg var han med å utvikle videreutdanningsprogrammet for kadetter i Brasil, i regi av Norges Rederiforbund.

- Det vil i overskuelig fremtid være et sug i det brasilianske markedet, og det vil ta tid å utdanne nye folk. Kost-nadene går i taket, og helt grunnleggende kompetanse blir veldig mye verd. Det betyr at det blir mye vanskeligere å drive butikk, og den samlede gevinsten blir lav, sier han.

© Dagens Næringsliv 17.02.2011

1 kommentar:

  1. Dere må bare si ifra om dere trenger brasiliansk/ norsk språk.

    Jeg har kontor erfaring både fra Brasil og Norge.

    Ta gjerne kontakt ( lidianeamorim@hotmail.com )

    På forhånd takk!

    Med vennlig hilsen
    Lidiane A.

    SvarSlett