fredag 25. mai 2012

Til krig mot grønn økonomi

Selv om Verdensbanken mener grønn økonomi ikke bremser veksten i fattige land, varsler sivilsamfunnsorganisasjoner i Rio at de vil jobbe mot grønn økonomi som veien å gå.

Den 20. juni møtes statsledere fra nærmere 120 land til FNs konferanse, «Rio+20», om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro. Den markerer at det er 20 år siden den første konferansen om bærekraftig utvikling ble arrangert i Rio de Janeiro i 1992.

Statsminister Jens Stoltenberg er på plass sammen med minst tre andre norske statsråder. Parallelt med FN-forhandlingene arrangeres også et toppmøte for sivilsamfunnsorganisasjoner, «Folkets toppmøte», i sentrum av Rio fra 15.-23. juni.

Også norske miljøorganisasjoner er på plass i byen, blant annet Forum for utvikling og miljø, som representerer 50 frivillige norske miljø-, utviklings og fredsorganisasjoner.

Ifølge FNs miljøprogram, UNEP, sin definisjon, er grønn økonomi en økonomi som gir «forbedret menneskelig velferd og sosial likhet, samtidig som den begrenser miljørisiko og økologisk knapphet». Det overordnede målet med Riokonferansen er å stake ut kursen for ny grønn økonomi på globalt nivå.

Myte
Men ifølge et brev, som representanter for «Folkets toppmøte» sendte til de forberedende forhandlingene til Rio +20 den 13. mai, er ikke en ny og grønnere økonomi veien å gå.

«Denne økonomiske modellen vil ikke redusere utvinningen av fossilt drivstoff, den endrer ikke forbruksmønstrene våre og reduserer ikke industriproduksjonen i verden. Modellen holder liv i en myte om at en evigvarende økonomisk vekst er mulig».

Dét heter det i brevet fra organisasjonskomiteen.

– 20 år etter «Rio-92» har miljøproblemene blitt verre. Finanskrisen har ført til større sosiale forskjeller og arbeidsløshet. I denne konteksten snakkes det om en grønn økonomi, i stedet for å snakke om bærekraftig utvikling. Men en grønn økonomi vil også styres av mekanismene i det frie markedet, og det er misvisende å kalle dette for en grønn økonomi. En grønn økonomi vil føre til at markedet også får styre naturressursforvaltningen, og det er transnasjonale korporasjoner som har mest å tjene på dette, sier Silvia Ribeiro i en nyhetsbulletin fra komiteen. Ribeiro er Latin-Amerikas direktør for organisasjonen ETC og har deltatt i en rekke forhandlinger i FN-regi.

Brems

Oppfatningen av at grønn økonomi vil begrense vekst, spesielt i utviklingsland, er også utbredt. En av de vanligste innvendingene mot grønn økonomi har nettopp vært at miljøtiltak ikke skaper økonomisk vekst. Men i en fersk rapport argumenterer Verdensbanken for det motsatte. Rapporten «Inclusive Green Growth» ble presentert av økonom Marianne Fay i Verdensbanken, i Oslo 15. mai. I rapporten heter det at: «Grønn vekst er nødvendig, effektivt og noe vi har råd til. De største hindrene er mangelen på politisk vilje og mangelen på finansielle virkemidler, ikke kostnadene dette vil innebære.»

– Inkluderende grønn vekst er veien til bærekraftig utvikling. Vi er nødt til å bygge et økonomisk system som tvinger oss til å bruke ressurser mer effektivt, sier Rachel Kyte, visepresident for bærekraftig utvikling i Verdensbanken i rapporten.
 
(Illustrasjonsfoto: Secom/Acre)


Publisert i magasinet Ny Tid 25. mai 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar