søndag 3. juni 2012

For dyrt

Kostnadsnivået i Rio de Janeiro, under FNs konferanse for bærekraftig utvikling 13.-23- juni, fører til at flere delegasjoner avlyser eller kutter.

50.000 delegater er ventet til Rio, men EU-parlamentets delegasjon valgte å avlyse sin reise. Fattige land og kriserammede europeiske land har redusert sine delegasjoner drastisk for å kutte kostnader. Årsaken er først og fremst de skyhøye hotellprisene i byen under konferansen.

– Dette er bekymringsfullt. Vi ønsker at «Rio+20» skal være en inkluderende konferanse, sa utenriksminister Antonio Patriota i en kommentar den 10. mai.

116 statsledere har bekreftet at de kommer til «Rio+20», men statslederne reiser på FNs regning. De øvrige delegater må de enkelte land og organisasjoner betale for, og selv et rikt land som Japan har ifølge avisa  Folha de São Paulo, redusert sin delegasjon med 100 personer for å kutte kostnader. Kypros er et annet eksempel.

– Det er problematisk dersom betalingsevne avgjør hvem som har mulighet til å komme. Hvis land ikke har råd til å delta eller må redusere sine delegasjoner, kan man være sikker på at mange organisasjoner som kunne hatt verdifulle bidrag i de åpne debattene, heller ikke har råd, sier Andrew Preston, daglig leder i orum for miljø og utvikling.

Dette er et nettverk av over 50 frivillige norske miljø-, utviklings- og fredsorganisasjoner.

Topptung delegasjon

Representanter for frivillige organisasjoner i Brasil er også bekymret.

–Dette er uten tvil negativt for konferansen. Europa er i krise, USA i resesjon. Enkelte delegasjoner er redusert med så mye som 30 prosent, og det er klart at det også reduserer deres kapasitet til å forhandle og å argumentere for sine standpunkter, sier Carlos Henrique Painel, i organisasjonskomiteen til toppmøtet for sivilsamfunnsorganisasjoner, som arrangeres parallelt med FN-møtet.

Norge er på plass i Rio de Janeiro med en delegasjon ledet av statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg kommer miljøvernministeren, utviklingsministeren og landbruksministeren. Men også norske myndigheter har valgt å droppe en egen norsk paviljong i et utstillingsområde utenfor kongressområdet Riocentro, på grunn av høye kostnader og logistiske utfordringer.

– Kostnadene og den kapasitet vi ville måtte bruke på å administrere byggingen av den, stod ikke i samsvar med våre behov for en slik paviljong, sier avdelingsdirektør Lajla Jakhelln i Seksjon for klima, global helse og bærekraftig utvikling i Utenriksdepartementet til Ny Tid.

Advarer mot fiasko

Den 8. mai ble det også kjent at EU-parlamentet, som hadde planlagt å sende 11 representanter til Rio, ikke lenger kommer til å reise. «Brasil må kontrollere kostnadsnivået for å unngå fiasko», skrev delegasjonsleder Gerben-Jan Gerbrandy på Twitter.

Representantenes hus i den brasilianske kongressen sender heller ingen egen delegasjon. President Dilma Rousseff ba reiselivsnæringen ta grep og kutte prisene med inntil 60 prosent, bare tre uker før konferansen starter.

– Dette er som å gi hodepinetabletter til en døende pasient, sier Carlos Henrique Painel fra organisasjonskomiteen til toppmøtet for sivilsamfunnsorganisasjoner.

(Foto: Pedro Kirilos/Riotur)

Publisert i Ny Tid 1. juni 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar