mandag 14. september 2009

Smaken av Rio



På Copacabana i Rio de Janeiro kan du nyte det beste Brasil har å by på. Sol, sand mellom tærne - og et glass ferskpresset juice av en frukt du aldri tidligere har hørt snakk om.

Runa H. Tierno/NTB:- En mango med kiwi og en ananas med mynte, roper Carlos Eduardo Vidigal Peixoto. Det nærmer seg lunsj og kundene må kjempe seg til en plass foran disken i juicebaren Polis Sucos i Rio de Janeiro. Bak en vegg av tropiske frukter kjøres blenderen i gang. Carlos Eduardo Vidigal Peixoto har solgt juice hele sitt liv, og fikk frukt inn med morsmelka. Det var hans far som åpnet juicebaren Polis Sucos på et travelt gatehjørne i Ipanema for 51 år siden, og i dag er baren en av de mest tradisjonsrike i Rio de Janeiro.
- Ferskpresset juice passer perfekt for det tropiske klimaet her i Rio. Det er noe typisk brasiliansk og enda mer typisk Rio de Janeiro. Folk går mye på stranda og er opptatt av å holde seg i form. Juicen er helt naturlig, uten sukker og veldig bra for helsa, sier Carlos Eduardo Vidigal Peixoto.

Overalt i byen fins det små juicebarer som dette. Sjarmerende enkle. Frie for krom og trendy inventar. Brasilianerne kaller barene for casa de sucos, og her tilbys atskillig mer enn appelsinjuice på kartong. Ananas, appelsin, banan og jordbær. Rio de Janeiro smaker tutti frutti.

Polis Sucos har nærmere 50 forskjellige juicer på menyen, avhengig av årstiden, og Carlos Eduardo understreker at han kun bruker frisk frukt i sine juicer. Det har gitt baren et godt rykte. Fra tidlig morgen til sen kveld durer blenderen flittig. Turistene flokker seg også nysgjerrig rundt disken, og studerer den omfattende menyen på veggen nøye før de tar mot til seg og bestiller på stotrende portugisisk.

- De mest populære fruktene er mango, pasjonsfrukt, jordbær og fruta do conde, i forskjellige kombinasjoner. Sammen med ananas er dette også de mest brasilianske fruktene. Kundene liker å blande, og kommer ofte med egne forslag, forteller Carlos Eduardo.

ABACAXI, ACAÍ, ACEROLA:
Det er Copacabana, Ipanema, Leblon og Barra de Tijuca som er Rios mest berømte og lettest tilgjengelige strender, og her ligger også de fleste turisthotellene. Dessuten er det nesten like tett mellom juicebarene, og Polis Sucos, Bigbi Sucos, Beach Sucos og Big Nectar er bare noen av mange. Uansett hvor du havner i Rio de Janeiro, særlig langs strendene og i byens parkområder, fins det kiosker som selger småretter og kald drikke. Den brasiliandske drinken caipirinha, en blanding av sukkerbrennevin, is og lime, frister kanskje? Men dersom det er for tidlig på dagen for så sterke saker, finnes det flere alkoholfrie alternativer. Hva med å prøve kokosvann, agua de coco, eller kanskje caldo de cana, en slags saft fra pressede sukkerrør.

I en slik kiosk utenfor fotballstadionet Maracanã står Zeca Teodato med kniven. Han har solgt kokosvann til folket i årevis.

- Vi elsker kokosvann her i Rio de Janeiro, men det er ikke kokosvann som er smaken av Rio, det er caipirinha, flirer Zeca. Med tre rutinerte hugg åpner han nøttene for en av de faste kundene, en hvithåret pensjonist som alltid unner seg et stopp hos Zeca før dagens trimtur.

BANANA, BACURI, BERINGELA:
På hjørnet av Rua do Lavradio og Rua do Senado i bydelen Lapa, i utkanten av sentrum, ligger juicebaren Cantinho do Senado. Her kan du nyte en mørkerosa vitamina mista, én av 43 forskjellige juicer på barmenyen.

- I varmen er det ingenting som smaker bedre. Brasil er et tropisk land og her fins det alle tenkelige frukter. Jeg tror ikke det fins noe sted i Brasil der det serveres så mye juice som her i Rio. Det er tradisjon, og tropiske juicer er selve smaken av Rio, mener innehaver Antonio Sousa Pinto i Cantinho do Senado.

På dagtid er det relativt rolig i Rua do Lavradio. Den moderne katedralen, som mer enn noe annet ligner en håndgranat, ligger bare et steinkast unna. Det gjør også skyskraperen til Brasils nasjonale oljeselskap Petrobras, et arkitektonisk mesterverk i noens øyne. Men når mørket senker seg, stiller folk seg tålmodig i lange køer til de populære utestedene i nabogårdene. Også utenfor karnevalstiden kan du høre og danse samba og bossa nova her. Og selvsagt nyte den mye omtalte caipirinhaen.

Etter å ha tatt Rio på pulsen i Lapa, eller danset samba hele natten under byens berømte karneval, har juicebarene flere alternativer som gjør susen dagen derpå. Mange festløver er innom juicebaren i Lapa både før og etter festen. Carlos Eduardo Vidigal Peixoto i baren Polis Sucos (åpent til 02) anbefaler juice av vannmelon, eple og vanlig gul melon mot hangover.

CAQUI, CAJU, CUPUACU:
Brasilianerne har stor tro på juicens gunstige virkninger på helsen, og innbyggerne i Rio liker å fremstille livsstilen sin som lett, sunn og naturlig. Folk er solbrune, lettkledde og veltrente, og liker å vise seg frem. Den perfekte kroppen dyrkes åpenlyst. Det er folk i fysisk aktivitet overalt, til alle døgnets tider. Langs stranden og i sanden. Fotball, volleyball og futvolei - en blanding av fotball og volleyball. Fotballfeber er normaltilstand og slett ingen lidelse i Rio de Janeiro. Fotballtempelet Maracanã er den turistattraksjonen i Rio de Janeiro som tiltrekker seg nest flest turister. Bare Kristus-statuen er mer populær. Ukentlig fylles stadionet av fotballfans som trofast møter opp for å støtte sine lag. Og hver eneste dag peser mosjonistene den 1,8 km lange runden rundt stadion.

Det burde ikke overraske noen at mange foretrekker juice og kokosvann fremfor andre industrialiserte produkter når de trenger en oppkvikker etter treningsøkten.

- Folk i Rio er sunne og gjestfrie. Kokosvannet gir deg energien tilbake, inneholder masse mineraler og få kalorier, sier Zeca Teodato. Kokosvannet er med andre ord en ypperlig tørsteslukker for dehydrerte turister, en slags naturens egen Gatorade.

- Jeg er ikke Kristus, men tar imot alle turister med åpne armer, spøker Zeca, og fyrer av noen franske og engelske gloser bak disken i kiosken utenfor Maracanã.

GOIABA, GRAVIOLA, GUARANÁ:Hos Kicê Sucos i Copacabana går det veldig mye acaí, en mørkelilla frukt fra acaí-palmen som vokser i Amazonas. Denne smaker en overraskende kombinasjona av bær og sjokolade og har konsistens som softis.
- Vi selger veldig mye acaí og andre oppkvikkende juicer. Vi har for eksempel en som vi kaller "Grønt gull", forteller Fransisco Júnior i Kicê Sucos. Denne består blant annet av kiwi, honning, marapuama, ginseng - og skal være bra for hjertet, blodomløpet, blodtrykket og fordøyelsen. Dessuten motvirker den dårlig ånde!

- I tillegg er vitamina mista, en blanding av flere forskjellige frukter veldig populær. Det går i et kjør i en stor by som Rio, og disse juicene gjør at du henger med og får mer energi. På veldig varme dager er det også mange som foretrekker acaí fremfor is. Det er et bedre alternativ for helsa, sier Fransisco Júnior.

Norske kostholdseksperter bekrefter at juice kan ha mange gunstige effekter på helsa. Det er for eksempel bevist at høyt inntak av frukt og grønnsaker kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Frukt og grønnsaker er dessuten rike på antioksidanter, som styrker kroppens egen evne til å bekjempe utviklingen av en rekke kreftsykdommer. Dermed kan du ta et krafttak for egen helse - midt i ferien.

MANGA, MARACJUÁ, MORANGO:
Dersom du er redd for å få feriemage, kan det være godt å vite at det ikke er vanlig å lage isbiter fra springvann i Brasil. Er du likevel skeptisk, så be om en juice uten is - "sem gelo" - eller kanskje en vitamina - som er frukt blandet med melk. Samtidig kan det være lurt å ikke kjøpe juice av gateselgere og også sjekke at det er ryddig og rent bak disken.

For ikke alt smaker like søtt i Rio de Janeiro. Rundt 1 million mennesker bor i slumområdene som klamrer seg til de bratte fjellene rundt byen. Krigen mellom narkobander og politi gjør at Rio ofte beskrives som en av verdens farligste byer. Statistikk for 2008 kan imidlertid tyde på at myndighetene er i ferd med å få kontroll på den råeste kriminaliteten. Ikke siden 1991 har det vært registrert så få drap som i fjor. Det betyr likevel ikke at du kan rote helt ubekymret rundt i byens gater, men sjefen for Rios turistpoliti, Fernando Veloso, forsikrer at Rios myndigheter prioriterer de tilreisendes trygghet høyt. - Rio de Janeiro har et sikkerhetsproblem, men vi jobber med saken, sier han.

PESSEGO, PITANGA TEREPEBÁ:Uansett er det mye som gir mersmak i Rio. Strendene, tropevarmen, hardtarbeidende, oppmerksomme, smilende, solbrune innbyggere. Den ustoppelige støyen, de fengende rytmene. Opprinnelig var Rio en travel havneby, og hovedstaden i den portugisiske kolonien. Da den portugisiske prinsen Pedro nektet å reise hjem etter napoleonskrigene i Europa, og i stedet tok tittelen keiser av Brasil i 1822, styrte også han sitt langstrakte rike fra Rio de Janeiro. Først i 1965 ble hovedstaden flyttet til Brasília.
I sentrum av byen er historiske bygg som Paço Imperial og Teatro Municipal tause monumenter over disse svunne tider. I området rundt Praca 15 i sentrum fins det smale, brosteinsbelagte og spennende gater for dem som vil prøve å finne veien tilbake til fortida. Legg i så fall kaffepausen til Confeitaria Colombo i Rua Gonçalves Dias. Du kan også ta trikken over den hvitkalkede akvedukten i Lapa til sjarmerende Santa Teresa, og besøke museet Chácara do Ceú. Her henger internasjonale giganter som Picasso og Matisse og brasilianske kunstnere som Portinari og di Cavalcanti. Legg søndagsfrokosten til Parque Lagê. Bruk en ettermiddag til å spasere rundt i den narkofrie Santa Marta-slummen i Botafogo - der Michael Jackson laget musikkvideo i 1996. Eller du kan ta gratisbussen fra Copacabana til shoppingsentreret Rio Sul, byens beste på badetøy. Og bruk for all del en varm kveld til å sjekke utestedet Carioca da Gema i Rua Mem de Sá eller konsertstedet Rio Scenarium i Rua do Lavradío, som ble kåret til ett av verdens ti beste utesteder i den britiske avisen The Guardian.

I Rio de Janeiro skal du ta dine forholdsregler og ikke vifte for mye med digitalkamera og dyre smykker. Samtidig skal du tørre å prøve nye ting, selv om du kanskje ikke klarer å uttale navnet på det.
Det smaker sannsynligvis bedre enn du tror.




(NTB, 12. september 2009, publisert i Agderposten, Drammens Tidende, Fredrikstads Blad, Laagendalsposten, Varden m. fl)
Slik så saken ut på Vardens nettsider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar