mandag 4. oktober 2010

Den grønne bølgen



I en rekke land vokser de grønne partienes innflytelse. I Brasil snakkes det om «den grønne bølgen».

(Foto: Minhamarina.com.br)

Det grønne partiet i Brasil, Partido Verde, er i ferd med å bli en maktfaktor. De siste meningsmålene viser at oppslutningen om partiets presidentkandidat Marina Silva har vokst til 14 prosent. I viktige delstater som Brasília og i Rio de Janeiro er hun mer populær enn José Serra fra partiet PSDB, opposisjonens hovedkandidat.

Både lokalt og på føderalt nivå håper partiet at Marina Silva skal utløse et grønt velgerskred i innspurten til valget 3. oktober. Det forteller Alfredo Sirkis, en av grunnleggerne av partiet, til Ny Tid. I dag er han leder for Partido Verde i Rio de Janeiro og koordinator for Marina Silvas valgkamp i byen.

– Marina Silva gjør det så bra fordi hun har en sterk personlighet og vekker stor entusiasme. Dessuten er hun respektert for det hun har gjort som senator og som miljøvernminister. I tillegg har våre politiske hjertesaker fått flere tilhengere, ikke bare her i Brasil. Dette er en tendens i hele verden,sier Alfredo Sirkis.

Internasjonal tendens
Trenden gjør seg gjeldende flere steder i verden. De grønne partiene vokser og blir en stadig viktigere maktfaktor. I Sverige gjorde Miljöpartiet de Gröna 19. september gjort sitt beste valg noensinne og er nå landets tredje største parti. Det samme ble De Grønne i Australia under valget i august.

På en meningsmåling i september kom tyske Die Grünen på nivå med sosialdemokratene (SPD), 24 prosent, og sammen kan de utfordre forbundskansler Angela Merkels posisjon. I EU-parlamentet er 14 av de franske plassene besatt av grønne representanter.

Blant dem er Eva Joly, som også har kastet seg inn i kampen om det franske presidentembetet ved valget i 2011. Også ved vårens parlamentsvalg i Storbritannia ble det skrevet historie, da Green Party for første gang kom inn i parlamentet. Det er ikke uten grunn at de grønne i Brasil opplever partiets framgang som en internasjonal tendens foran søndagens valg.

I Rio de Janeiro kommune hadde Marina Silva en oppslutning på 24 prosent en uke før valget, mens Serra hadde 21 prosent. «En grønn bølge er i ferd med å spre seg utover landet, og de nasjonale meningsmålingene fanger ikke opp tendensene ute i gatene», sa Silva selvsikkert på et valgkamparrangement 26. september.

– Marinas tilstedeværelse i Rio virker svært mobiliserende. Rio har vært landets hovedstad, og er sammen med Brasília svært politiserte byer. Rio er kjent for å gå foran og fange opp nye tendenser. Alt starter her, sier Alfredo Sirkis.

Nettmobilisering
Marise Jalowitzki er en av initiativtakerne til nettbevegelsen Movimento Marina,og hun tror Partido Verde gjør det så bra fordi folk er lei av de tradisjonelle politikerne.

– Brasil består av veldig mange idealister som drømmer om en bedre verden. Da vi fikk stemmeretten tilbake etter diktaturet, trodde vi det var gode muligheter for å få ærlige og dyktige politikere til å styre landet. I dag er mange svært skuffet. De ser slumområder som vokser ukontrollert, en avskoging som var ute av kontroll, folk som sulter, politikere som snakker om ren energi og samtidig utvider oljevirksomheten. Og de ser en valgkamp full av politiske skandaler og gjensidige beskyldninger. Dette er den gamle modellen. De velgerne som virkelig vil gjøre noe ser og føler at dette er øyeblikket for å engasjere seg,og det er det som skjer i Marina-bevegelsen, sier Jalowitzki.

Samlende politikk
Partido Verde har også satset på gjennomsiktighet i et land der korrupsjon fortsatt er et stort problem, og partiet er også bygget opp rundt profilerte politikere som irkis og Fernando Gabeira, mannen som under militærdiktaturet deltok i kidnappingen av USAs ambassadør, og som senere bodde mange år i eksil i Sverige. Marina Silva eldte seg ut av det brasilianske arbeiderpartiet (Partido dos Trabalhadores) og gikk over til de grønne i fjor høst.

Marise Jalowitzki i Movimento Marina er ikke i tvil om at Partido Verde har mye å takke Marina for.

– Marina Silva er en kvinne med en enkel bakgrunn. Hun er saklig og objektiv og fører valgkamp uten å angripe. Hun er den fødte leder og mobiliserer uavhengig av partipolitisk tilhørighet, men med klart definerte mål. Det er viktig å drive politikk som samler, uten å ekskludere og uten å skape skillelinjer mellom folk. Velgerne her i Brasil ser dette og er i ferd med å få tilbake troen på at det er mulig å skape et mer rettferdig Brasil, sier Jalowitzki.

Slår an på Twitter
Alfredo Sirkis ønsker ikke komme med konkrete råd til meningsfeller i Norge, hvor Miljøpartiet De Grønne har lav oppslutning nasjonalt. Men Partido Verde i Brasil har med stort hell brukt internett i mobiliseringen under valgkampen. Movimento Marina er et godt eksempel på det. Kandidatene bruker også sosiale medier svært aktivt, og Marina Silva har for eksempel flere tilhengere på Twitter enn Dilma Rousseff, president Lulas planlagte etterfølger. Mandag 27. september passerte hun 235.000 tilhengere.

– Ja, det inngår i vår strategi. Jeg kjenner den politiske realiteten i Norge for dårlig til å kunne ha noen mening om situasjonen der, men registrerer at De grønne gjør det svært bra i Sverige og Tyskland, sier Sirkis.

Velger grønt
Maria do Rosario Rosa jobber som hushjelp hos en familie i middelklassebydelen Tijuca i Rio de Janeiro. 3. oktober er det valg, og hennes stemme går til Fernando Gabeira, guvernørkandidat for det grønne partiet i Brasil, Partido Verde.

– Jeg har alltid stemt på Gabeira her i Rio. Jeg liker ham og har stor tiltro til am. Han er svært sympatisk og fører en liberal politikk, sier hun til Ny Tid.

Hushjelpen er langt fra alene. I Brasil nyter de grønne nå større innflytelse enn noen gang og vokser på meningsmålingene. For Maria do Rosario Rosa er kriminaliteten i landet en av grunnene til at hun velger grønt.

– Så sent som i dag morges så jeg to menn rane en eldre kvinne da jeg var på vei til jobben. Men myndighetene må ta seg av dette på en annen måte, og Partido Verde fører ikke den samme autoritære politikken som de andre, sier hun.

Maria kommer også til å gi sin stemme til de grønnes presidentkandidat Marina Silva.

– Tiden er inne for å gi henne og Partido Verde muligheten til å styre, og jeg stemmer på henne fordi hun er kvinne og fordi hun kommer fra trange kår, slik som jeg. Dessuten vil jeg ha politikere som står på egne bein. Velges president Lulas planlagte etterfølger,Dilma Rousseff fra arbeiderpartiet, kommer Lula fortsatt til å styre fra bakrommet, sier hun.

Selv om det skal mye til for at Marina Silva skal slå Dilma Rousseff, har de grønne store forventninger til framtidige valg.

– Vi tror at det en gang vil være mulig for Partido Verde å komme i regjering. Uansett er vår posisjon i dag med på å tvinge de andre partiene til å ta stilling i saker som er viktige for oss, og vi klarer å påvirkere deres prioriteringer i algkampen, sier Alfredo Sirkis.


For de grønne i Brasil er den største utfordringen å mobilisere lavere amfunnsklasser.

– Miljøspørsmål engasjerer fortsatt mest i middelklassen og blant dem med høyere utdanning. Men når vi klarer å koble miljøspørsmål med helse og sanitærforhold, ser vi at det engasjerer de fattigere lagene av befolkningen også, sier Sirkis.

Ny Tid 1. oktober 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar