lørdag 7. juni 2014

Brasils hvite elefanter

Sommerens verdensmesterskap i fotball i Brasil blir dyrere enn de tre foregående mesterskapene til sammen, og nå mobiliseres det i vertslandet - ikke bare til fest, men også for å vise verden at Brasil trenger mer enn brød og sirkus. - Vi trenger lærere, ikke fotballspillere og sykehus, ikke stadioner, sier elever på den videregående skolen Dr Moacyr Meirelles Padilha i Itaborai utenfor Rio de Janeiro.

AV RUNA HESTMANN, RIO DE JANEIRO, BRASIL

- Det har vært så mye snakk om hvite elefanter at mange i dag tror at hvit elefant er navnet på en av de nye stadionene som har blitt bygget til VM, sier Mariana Carlos (17). Hun går i tredjeklasse på den videregående skolen i Itaborai, en av Rio de Janeiros fattigere nabokommuner, 40 kilometer fra stadionen der VM-finalen spilles 13. juli.
En hvit elefant: Opprinnelig en engelsk metafor, noe som har stor prestisje for eieren, men liten eller ingen nytte, og er snarere en ulempe for eieren sin, siden et slikt eierskap vil gi høye utgifter. Kilde: Wikipedia
Beregninger viser at VM i Brasil vil koste 33 milliarder reais, om lag 88 milliarder norske kroner. Åtte milliarder reais har gått til å bygge eller pusse opp fotballstadioner. 

Flere av stadionene har sprengt alle budsjettrammer. Hovedstaden Brasilia har for eksempel ingen fotballlag i Brasils førstedivisjon. Heller ikke i andredivisjon. Likevel har Estadio Nacional Mané Garrincha kostet 1,4 milliarder reais å bygge, drøye 3,7 ,milliarder kroner. Den skulle ha kostet 745 millioner reais. I Rio de Janeiro ble oppussingen av legendariske Maracana dobbelt så dyr som planlagt, 1,2 milliarder reais.

Brasil har også brukt penger på å utbedre offentlig transport, havner, flyplasser, telekommunikasjon, energi, sikkerhet, helse og hoteller. Men mange av prosjektene blir ikke klare til VM-start. På Rios internasjonale flyplass skiftes bare skiltene til VM. Lyntoget mellom Rio og Sao Paulo som det var så mye snakk om, ble aldri noen realitet. Statistikk viser at antallet drap i Brasil er stigende, og Verdens Helseorganisasjon kaller tallene for epidemiske. Ikke noe annet land i verden har så mange drap i året. Antallet ran og overfall i regionen rundt finalestadionen i Rio er doblet det siste året, og VM-byer som Fortaleza, Natal og Salvador er å finne på listen over verdens 15 farligste byer. 

Den offentlige pengebruken på VM opprører brasilianerne. Mange tviler på prioriteringene og mistenker korrupsjon. Fifa får kritikk for beinharde krav og stikker dessuten av med det aller meste av overskuddet. VM i Brasil vil koste mer enn hva Sør-Afrika, Tyskland, Sør-Korea og Japan brukte til sammen, ifølge en rapport fra konsulentorganet Consultoria Legislativa do Senado.

For samme sum kunne Brasil ha bygget og asfaltert 24.000 kilometer med vei, skriver brasiliansk presse. Eller bygd nye skoler og barnehager til de 3,7 millioner barna mellom fire og 17 som ikke går på skole. Itaborai er en av nabokommunene til Rio de Janeiro, en fattig fetter som ikke vil merke noe som helst til VM-kampene som spilles på Maracana i nabobyen. Ingen nye veier, ingen nye skoler, ingen nye stadioner.

Den siste måneden har VM likevel vært temaet for et sosiologi-prosjekt i klassen til Mariana, og gruppene fikk selv velge tilnærming til mesterskapet som starter 12. juni. 

- Vi er ikke imot VM, men ønsker å vise at Brasil har så mange andre behov. Vi trenger bedre skoler og bedre sykehus. Mange er hjemløse og har ikke noe sted å bo. Skal de bo på de nye stadionene? Hvit elefant er ikke noen stadion, men et uttrykk for noe helt bortkastet, som ikke vil bli brukt i framtida. Brasil kaster bort penger, og investerer i noe som bare et lite mindretall nyter godt av. Det store flertallet vil ikke få noe ut av VM, sier Mariana Carlos og Rosemary da Silva Guimaraes (17).

En undersøkelse fra statistikkbyrået Datafolha viste at 55 prosent av brasilianerne tror at befolkningen vil bli skadelidende av det kommende verdensmesterskapet i fotball, og at det vil føre med seg flere negative konsekvenser enn positive konsekvenser for landet. 36 prosent svarer det motsatte, at VM vil ha flere positive konsekvenser for Brasil. 41 prosent sier de er imot hele arrangementet. 2637 personer i 162 kommuner deltok i undersøkelsen som ble utført 2. og 3. april.

- Brasil trenger ikke fotballspillere, vi trenger lærere. Vi trenger ikke fotball, vi trenger sykehus, sier elevene.

Sosiologilærer Maria de Lourdes Cútalo er stolt over engasjementet som ungdommene viser og konklusjonene de trekker.

- Dette er noe vi gjør for å bevisstgjøre dem og problematisere denne begeistringen rundt VM. De fleste gruppene valgte å vise de negative sidene ved arrangementet. Jeg tror det er internett som utgjør den store forskjelllen for ungdommer i dag. Verken aviser eller TV er spesielt kritiske mot VM, men mangfoldet er mye større på nettet, og det har elevene fått øynene opp for, forklarer Maria de Lourdes Cútalo til Ny Tid.


OKKUPASJON
Elevene på skolen Dr Moacyr Meirelles Padilha får ekstra lang vinterferie i år. Fra første kampdag 12. juni til finalen er spilt 14. juli holder skolen stengt. Over hele landet tar offentlige skoler fri under hele VM. På de dagene som Brasil spiller kamp, får alle offentlig ansatte fri. Bankene stenger, og mange jobber bare halve dager. Myndighetene argumenterer med at slik må det være når fotballen kommer hjem. For å redusere trafikkaoset og den generelle misnøyen som mange føler.

Brasilianske myndighetene håper fortsatt at fotballen skal begeistre, og det er ikke vanskelig å spore denne smittende brasilianske begeistringa bare ei uke før VM starter. Butikkene er fulle av gule og grønne effekter. Hatter, parykker, fløyter, baller, skjorter. Gatene pyntes med flagg og males i vertslandets farger. Mange pynter bilene sine med flagg, og hunder får farget pelsen i gult og grønt.

For noen har mesterskapet fått enda større konsekvenser. Siden 5. april har 2500 soldater fra den brasilianske hæren okkupert slumområdet Maré i Rio de Janeiro (bildet over). Komplekset består av 16 favelaer, og regnes som det største slumområdet i Rio de Janeiro. Det ligger strategisk plassert mellom de tre viktigste innfartsårene til Rio de Janeiro og nær den internasjonale flyplassen i byen.

Siden 2008 har 36 slumområder blitt pasifisert i Rio de Janeiro. I praksis betyr det at de dominerende narkogjengene har blitt drevet ut, og såkalte pasifiserende politienheter har gått inn og installert seg.

I Maré har rivaliserende narkotika-gjenger kjempet om kontrollen i 30 år. Det var her en norsk turist ble skutt for noen år siden, da han bommet på avkjøringen til Rios internasjonale flyplass. Myndighetene fryktet lignende hendelser under VM. Derfor patruljerer tungt bevæpnede soldater nå trange gater og smug i Maré, både til fots og i pansrede kjøretøy. De bruker stridsvogner, har satt opp kontrollposter og ransaker både biler og fotgjengere på vei inn eller ut av slummen.

- Det er helt unødvendig å gå inn med fullt krigsapparat. Dette er ikke Gaza og vi er ikke i borgerkrig. 97 prosent av dem som bor her, er hardt arbeidende mennesker. Vi har et uttrykk i Brasil om prosjekter som dette - det er noe som gjøres for å «vise det fram til britene», det vil si at man pynter på fasaden for å gjøre utenforstående tilfredse, sier Carlos Alberto Pereira da Silva fra favelaen Parque União i Maré. Han kaller det hele et mediasirkus, og har heller ingen tro på at det var innbyggernes beste som er motivet for okkupasjonen. To uker etter av VM-finalen spilles, trekkes soldatene ut.

- De bruker VM som et påskudd, men myndighetene er mer bekymret for sin egen hale enn for oss, og når VM er over, kommer alt til å bli som før, sier Pereira da Silva. 

Mange deler oppfatningen av at VM ikke er en fest for folket, men heller et eksluderende arrangement for eliten, som brasilianere flest må se på tv.

- Vi deltar ikke i VM, og pengene de har brukt, vil ikke komme oss til gode. Mange kan ikke lese, og her i Maré har vi verken kino eller gode nok skoler. Vi vil ha utdanning med kvalitet. De bygger nye broer, og sminker litt på virkeligheten. De bygger stadioner med våre skattepenger. Men billettene til de nye stadionene er så dyre at vanlige folk, ikke lenger har råd, sier Andrea Matos. Hun leder velforeningen i Nova Holanda, en av de 16 favelane som er en del av Maré-komplekset

Men i Maré er det også mange som ser fram til VM. De gleder seg til festen, og synes ikke det gjør noe at deres skattepenger brukes på å sponse middelmådig fotball fra land som Sveits eller Belgia. - Hadde det ikke vært VM, hadde de brukt pengene på noe annet, sier en 35 år gammel tobarnsmor som er født og oppvokst i Maré. 

- Her i Parque Uniao skal vi gjøre VM til en fest. Fotball er en lidenskap for oss . De som er opprørte over VM, har politiske motiver, sier Carlos Alberto Pereira da Silva.

VM FOR HVEM?
Det er ingen tvil om at VM brukes politisk. I november skal Brasil velge ny president, og analytikerne ser det som åpenbart at suksess i VM sannsynliggjør et gjenvalg av den sittende presidenten Dilma Rousseff. 

En lang rekke busstreiker har lammet både Rio de Janeiro, Sao Paulo og Salvador den siste måneden. En rekke yrkesgrupper benytter VM til å kreve bedre lønn og arbeidsforhold. Lærerne streiker også, uten at det ser ut til å bekymre noe særlig. Sivilt politi fikk raskt medhold i sine krav da de raslet med sablene.

Samtidig mobilserere det sivile samfunn til aksjoner i forkant av og under sommerens VM. Prøve-VM i fjor var preget av omfattende demonstrasjoner og til dels voldelige sammenstøt med politiet i flere av VM-byene. Kjempen våknet, ble det sagt. Skoler og sykehus med FIFA-standard var fanesaken den gangen. VM for hvem, er spørsmålet som stilles nå. 

-Demonstrasjoner blir det, men de blir nok av en annen kvalitet, og langt mer fragmenterte enn i fjor. Politikerforakten er fortsatt stor, og misnøyen med mangelen på dialog mellom velgere og myndigheter like så. I fjor hadde demonstrasjonene en apolitisk karakter. I år er flere aktører på banen, og den politiske opposisjonen kan for eksempel komme til å spille på et dårlig VM-resultat i valgkampen som følger rett etter VM, sier Aercio Oliveira i organisasjonen FASE. Han tror at mobiliseringen kan bli større dersom Brasil ryker tidlig ut av mesterskapet. Skuffede brasiliansere kan da komme til å vise sin misnøye med mye mer enn et svakt VM-resultat. 

- Det er jo ironisk at det i fotballens hjemland skulle bli nettopp fotballen som stimulerte til mobilisering og som fikk folk til å åpne øynene for den grove misbruken av offentlige midler, og de tette båndene mellom myndigheter og de store entreprenørene som har vunnet alle disse verdifulle kontraktene på å bygge stadioner og infrastruktur, sier han.

- Samtidig kommer også demonstrantene til å juble når Brasil skårer mål. Det er vanskelig å legge igjen denne lidenskapen hjemme, sier Oliveira.

Og det er håpet som både Fifa og brasilianske myndigheter klamrer seg til. Ifølge Fifa kommer VM i Brasil dessuten til å generere 4,1 milliarder dollar i inntekter til Brasil, mer enn hva Brasil har brukt på å bygge stadioner. Turistene kommer ifølge Fifas beregninger til å bruke 11,3 milliarder dollar i Brasil under VM. Å bruke Fifa som syndebukk blir for enkelt. Fifa er ikke her for å løse alle Brasils problemer, uttalte Sven Schaeffner, sjef for Fifa TV under Brasil-VM i et møte med norske journalister i Rio de Janeiro i slutten av april. Og som den tidligere stjernespilleren Ronaldo har uttalt: «Du kan ikke arrangere VM med nye sykehus».

Atikkelen sto på trykk i magasinet Ny Tid 6. juni 2014 i en noe redigert form.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar