torsdag 12. juni 2014

Kritiserer norsk regnskog-fokus

– Norge må bruke mindre penger på regnskog og heller gi mer til urfolk, sier Uilton Tuxá, leder for den brasilianske indianerorganisasjonen Apoinme.


BRASILIA, BRASIL (ABC Nyheter): I 2014 fyller det norsk-støttede Amazonas-fondet fem år, og Norge har så langt gitt 3,55 milliarder kroner til fondet. I november i fjor ble 30-årsjubileet for det norske urfolksprogrammet i Brasil markert, og urfolksrepresentanter beklager at norske myndigheter de siste årene har skiftet fokus.

Norges støtte til urfolk i Brasil er beskjeden rent pengemessig, men betegnes likevel som svært viktig, ikke minst i forbindelse med arbeidet med den brasilianske grunnloven i 1988, der landets urfolk fikk grunnlovsfestet både retten til eget land og til et spesialtilpsset helse- og utdanningstilbud. 
I dag kjemper indianerne i VM-landet en kamp for å beholde disse grunnlovsfestede rettighetene, og Regnskogfondet er blant dem som beskriver situasjonen som verre enn på mange år.
– Den norske ambassaden har endret sitt fokus, og det beklager vi sterkt. I dag har Norge mer fokus på miljø, men slaget står fortsatt om urfolks rett til egne territorier. Fortsatt blir indianere drept i kampen for eget land, sier Uilton Tuxá, leder for organisasjonen Apoinme, som representerer urfolk utenfor Amazonas.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar