fredag 13. juni 2014

- Urfolk har nøkkelen

– Det er vi indianere som sitter med nøkkelen og som kan vise verden hvordan vi best bør håndtere klimaendringene, sier den brasilianske indianerlederen Davi Kopenawa Yanomami.

BRASILIA, BRASIL (ABC Nyheter): FNs klimapanel tegner uten tvil et dystert bilde i sin siste rapport om klimaendringene. Hvis ikke noe gjøres for å snu utviklingen, kan konsekvensene bli dramatiske.

– Ingen på denne planeten kommer til å være uberørt av virkningene av klimaendringene, sa lederen for panelet, Rajendra Pachauri, da den siste delrapporten ble offentliggjort 31. mars i år.

Les også: Verden må tilpasse seg usikker klimaframtid

I Brasil sier urfolkslederne Davi Kopenawa Yanomami og Marcos Terena at de kan vise vei, og at verden har mye å lære av den måten urfolk lever i harmoni med naturen på. 

13 prosent av det brasilianske territoriet er i dag urfolksreservater. Dette er områder som er svært rike på naturressurser og har et stort biologisk mangfold. Avskogingen er dessuten langt mindre i områder som er kontrollert av indianere. Derfor bør urfolks levemåte brukes som et eksempel til etterfølgelse.

– Vi har alltid tatt vare på og respektert naturen. Naturen er helse, liv og kunnskap. Skogen beskytter oss. Det er ikke byen som beskytter oss, byene skaper bare problemer. Vi som lever i skogen, har mye å lære bort, men folk i byen vil ikke høre på oss, sier Davi Kopenawa Yanomami til ABC Nyheter. 

Les hele saken i ABC Nyheter 12. juni 2014

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar