lørdag 24. april 2010

Uten en tråd i Rio


OL-byen Rio de Janeiro skal bli trådløs, og har allerede verdens første trådløse slum.

RIO DE JANEIRO (b-a): Santa Marta er Brasils og trolig også verdens første slum med gratis, trådløs nettilgang til alle sine 10.000 innbyggere, og i Rios drabantbyer har 1,7 millioner innbyggere kunnet surfe trådløst og gratis på nettet siden desember i fjor. Innen utgangen av april 2010 vil om lag 4 millioner mennesker i Rio ha gratis, trådløs nettilgang.

Så langt har delstatsmyndighetene valgt å prioritere slumområdene i Rio og OL-byens fattige nabokommuner. Men målet er å gjøre hele delstaten trådløs.
- Rio de Janeiro er den teknologisk mest avanserte staten i landet, og skal bli Brasils første digitale delstat, med åpen og trådløs nettilgang for hele befolkningen, lover guvernør Sergio Cabral.

Ifølge Cabral fins det ingen i hele verden satser så tungt digitalt slik Rio gjør. Dette er verdens største prosjekt for gratis internett i verden, sa han da prosjektet ”Baixada Digital” ble lansert i desember i fjor. Innbyggerne i seks kommuner, som gjerne betegnes som Rios fattige fettere, fikk hel eller delvis nett-dekning.

Fra før er Santa Marta-slummen og den beryktede Cidade de Deus-slummen også trådløse. Langs de berømte strendene Copacabana, Ipanema og Leblon kan du surfe gratis på nettet når det måtte passe.

En modell for verden
I Santa Marta-slummen fins det i dag rundt 1600 datamaskiner, men fram til i fjor var bare halvparten koblet til internett. Mange av innbyggerne i slummen har helt andre bekymringer, og internett var uansett en luksus de ikke kunne unne seg.

- Hvis det fortsatt hadde kostet penger, måtte vi ha prioritert andre og viktigere ting. Alt er så dyrt i dag, og for dem som kanskje bare tjener en minimumslønn, er det vanskelig, sier studenten Ana Paula Assis (21), som bor i Santa Marta sammen med bestemoren, broren og niesen.

Statistikk viser at 60 prosent av brasilianerne aldri har hatt tilgang til internett, og prosjektleder Alexandre Cardoso kaller det en måte å ”framtvinge demokratisering”. Ifølge Cardoso er Santa Marta blitt en modell for resten av verden – som den første slummen i verden med trådløs internettdekning.

Ana Paula Assis bruker internett hver eneste dag. Hun går første året på videregående, og bruker nettet aktivt i skolearbeidet.
- Rio er langt fremme på dette området, og det er bra at myndighetene har priortiert oss som bor i slummen, sier Ana Paula Assis.

Narkofri
Prosjektet ”Santa Marta Digital” er bare ett av mange tiltak for å bedre infrastrukturen i slummen. Siden politiet klarte å fordrive narkogjengen som styrte Santa Marta i november 2008, har også det elektriske anlegget, avløpsrør, vanntilførsel og telenett gjennomgått store utbedringer. Veier og trapper i slummen har fått et tiltrengt løft, og en rekke familier som bodde i falleferdige trebrakker, har fått flytte inn i helt nye leiligheter.

Inngangsport
Delstaten står også bak et opplæringssenter i Santa Marta, og i tillegg fins det et datarom med seks maskiner der innbyggere som ikke har datamaskin hjemme, kan benytte fritt. Lignende sentre finnes også i Cidade de Deus og i kommunene i Baixada Fluminense.
Her kan folk få hjelp til å utføre trygde-tjenester, levere selvangivelse og få tilgang til andre offentlige tjenester som tilbys over nettet.

- Dette er mennesker som sårt trenger både sosial og kulturell inkludering i samfunnet. Nå kan de få epost, sin egen elektroniske adresse, som er selve inngangsporten til den digitale verden. Internett er en verden uten grenser, og nettilgangen gir utvilsomt bedre livskvalitet for innbyggerne i disse områdene, fastslår guvernør Sergio Cabral.

FAKTA:
Orla 100% Digital: Copacabana-stranden i Rio fikk trådløst internett som et prøveprosjekt fra juli 2008. Full dekning fra juni 2009. 1,1 millioner potensielle brukere. Pris 1.100.000 reais.
Santa Marta Digital: Innbyggere i Santa Marta-slummen fikk trådløs dekning i april 2009. 10.000 potensielle brukere. Pris 496.000 reais.

Cidade de Deus Digital: Slummen Cidade de Deus har hatt gratis trådløst internett fra mai 2009. 105.000 potensielle brukere. Pris 940.000 reais-

Baixada Digital: Fase 1: Omfatter kommunene São João de Meriti, og deler av Duque de Caxias, Belford Roxo, Nova Iguaçu, Mesquita og Nilópolis. 1,7 millioner potenesielle brukere. Pris 3.000.000 reais.

Fase 2/Avenida Brasil Digital: 28 bydeler langs 58 kilometer av ekspressveien Avenida Brasil skal få tilgang til nettet innen utgangen av april. 1,3 millioner potensielle brukere. Pris 4,5 millioner reais.

Publisert i en noe redigert versjon i Bistandsaktuelt i april 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar