onsdag 26. januar 2011

Kan redde liv



Tallet på omkomne stiger fortsatt etter regnværet i Rio de Janeiro, men fra neste år lover myndighetene mer pålitelige værmeldinger.

Avskoging og klimaendringer får skylda for at det kraftige regnværet i Rio de Janeiro natt til onsdag 12. januar fikk så katastrofale følger. Nærmere 1000 personer mistet livet i jordras og flom. Tusenvis har mistet hjemmene sine.

Ekspertene forklarer Brasils alvorligste klima-katastrofe noen sinne ved å vise til klimaendringene. Høyere temperaturer fører til mer fordamping som i neste omgang gir mer regn. Og i de bratte åssidene i innlandskommuner som Petropolis, Teresopolis og Nova Friburgo fikk det tropiske og årvisse regnskyllet forrige uke konsekvenser av dimensjoner som få hadde forutsett.

Avskoging som følge av uregulert bebyggelse i risikoområder, økte bare vannets destruktive krefter. Trærne bidrar til å holde jordsmonnet på plass selv når det faller rekordstore mengder regn. Men når trærne må vike for boliger, gir jorda etter. Dessverre har lokale myndigheter sett gjennom fingrene med dette i årevis, og det må innbyggerne nå betale dyrt for.

Mange av ofrene ble heller aldri varslet om uværet som var på vei, men fra neste år lover myndighetene bedre varslingssystemer. 28. desember ble en helt ny og svært kraftig datamaskin tatt i bruk ved Inpe, Brasils institutt for romforskning, i Cachoeira Paulista i delstaten São Paulo. Datamaskinen kostet 50 millioner reais, og skal hjelpe meteorologer og klimaforskere til å utarbeide langt mer presise prognoser for nedbørsmengder og områder som vil bli rammet.

For øvrig var Inpes satellittovervåkingssystemer også en av grunnene til at Norge valgte Brasil som pionerland i sin regnskogsatsning. I en rapport fra statsministerens kontor i 2008 kalles overvåkingssystemene Prodes og Deter for et av verdens mest avanserte satellittsystemer for overvåking av regnskog.

- Det var helt avgjørende for at Norge i 2008 valgte å inngå samarbeid med landet. Uten Inpes dataserier helt tilbake fra 1988 hadde man ikke kunne målt reduksjonen i avskogede områder på en troverdig måte. Så langt jeg vet, er Brasil helt i front i verden på dette feltet, sier Amazonas-ansvarlig i Regnskogfondet, Torkjell Leira, til Ny Tid.

Inpes nye vær-datamaskin skal også være i verdensklasse. Bare USA, Russland, Kina og Tyskland har raskere datamaskiner, opplyste Inpe i en pressemelding før årsskiftet.

Den kan utføre 258 trillioner utregninger i sekundet, og vil gjøre det mulig å forutse når og hvor mye det vil regne, på mindre områder og med større nøyaktighet enn før.
Så gjenstår det å se om lokale myndigheter vet å bruke den verdifulle informasjonen, og reagerer når alarmen går. For det vil den gjøre neste sommer også.

Ny Tid 21. januar 2011

(Foto: Shana Reis/Ascom governo do estado do RJ)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar