fredag 18. februar 2011

Gale etter klippfisk fra Norge



Brasilianerne kan ikke få nok av norsk klippfisk. Ifjor økte eksporten med 30 prosent.- Når jeg er ute med venner, slik som i dag, bestiller vi alltid "bolinho de bacalhau" og iskaldt øl.

- Alle vet at klippfisken kommer fra Norge, og den norske klippfisken er kjent for den høye kvaliteten, sier Sonia Valentim, som sammen med åtte-ti venner og kolleger feiret venninnens fødselsdag på en utendørsrestaurant i Tijuca i Rio de Janeiro onsdag kveld.

Brasil er det landet i verden som importerer mest norsk klippfisk. 36 prosent av det Norge eksporterer globalt, går til Brasil, og til sammen ble det eksportert sjømat til en verdi av 1,3 milliarder kroner til Brasil ifjor. Klippfisken utgjorde 98 prosent av dette.

Populære klippfiskboller
Såkalte "bolinhos de bacalhau" er frityrstekte fiskeboller laget av klippfisk og potet, og disse har i mange år vært en slager på smårettmenyen på brasilianske barer. Det finnes ikke tall på hvor mye av den norske klippfisken som blir til klippfiskeboller, men det er liten tvil om at de vekker begeistring.

- Jeg elsker klippfiskeboller. Faren min pleide å lage det hjemme da jeg var liten, og i dag kjøper jeg dem i løsvekt. Når jeg kjøper klippfisk i skiver, sjekker jeg alltid hvor den kommer fra. Den norske klippfisken er dyr, men verdt å betale for. Jeg har smakt klippfisk som ikke var norsk, og den var ikke like god, sier Valentim.

Pusher klippfisk
Johnny Håberg, som leder Eksportutvalget for fisk fra sitt kontor i Rio de Janeiro, har åtte millioner kroner til rådighet i året for å få brasilianerne til å spise mer klippfisk. Det er vanskelig å finne brasilianere som ikke liker klippfisk, så det burde være en takknemlig oppgave.

- Vi har jobbet mye med å bevisstgjøre brasilianere om forskjellene mellom de ulike typene klippfisk som finnes, og mye av vårt arbeid de siste årene har vært rettet mot å få brasilianere til å konsumere klippfisk oftere, sier Håberg.

120 kr kiloen
I dag spiser brasilianerne bare i gjennomsnitt 170 gram klippfisk i året, og helst ved de store høytidene. Den er relativ kostbar, og siden Andre verdenskrig har klippfisken vært festmat for brasilianere flest. Den dyreste typen av torsk kostet igår 34,90 reais (120 kroner) per kilo på supermarkedet som næringsminister Trond Giske besøkte (se undersak), mens klippfisk av sei, brosme og lange bare kostet halvparten. Klippfiskebollene lages gjerne av de rimeligere typene.

- Den beste klippfisken har alltid ligget på et prisnivå som er godt over det brasilianere flest kan betale, og derfor er klippfisk mat vi spiser ved spesielle anledninger. Klippfiskebollene er så populære fordi du kan kjøpe en mindre porsjon til en pris som flere har råd til, sier Sonia Valentim.

Verdens beste
Norsk klippfiskeksport til Brasil har en lang historie. Allerede i 1843 ble den første lasten med norsk torsk sendt til landet. I Brasil promoteres norsk sjømat som "verdens beste".

- Vi har naturgitte fortrinn som kaldt og klart vann og mennesker som lever av og i pakt med naturen. Dessuten forvalter vi sammen med Russland verdens sterkeste torskestamme. Vår forvaltning og ressurskontroll er internasjonalt anerkjent, og vi er den fiskerinasjonen i verden med det største antallet uavhengige sertifiseringer som slår fast at kommersielle norske fiskerier drives og forvaltes på en bærekraftig måte, sier Johnny Håberg.

Sonia Valentim mener at norske fiskeeksportører er i sin fulle rett til å bruke store ord:

- Vi som spiser den, vet at den er verdens beste.

© Dagens Næringsliv 18.02.2011

Tror på vekst

Næringsminister Trond Giske innfant seg igår på et supermarked i Botafogo i Rio de Janeiro for å profilere norsk klippfisk.
Med seg hadde han Norges ambassadør til Brasil Turid Eusebio og Johnny Håberg ved Eksportutvalget for fisk i Rio de Janeiro.

- Hvis vi klarer å være tilstede på steder som dette, der avgjørelsen om hva som skal stå på middagsbordet i hverdagen tas, så er mye av jobben gjort. Eksportutvalget for fisk gjør en kjempejobb med å markedsføre norsk fisk, sier Giske.

Ikke siden toppåret 1998 har brasilianerne spist mer klippfisk fra Norge, og veksten ifjor var på 30 prosent i verdi i forhold til året før. Klippfisken er Norges eldste handelsforbindelse med Brasil, og Giske tror på fortsatt oppgang.

- Fra 2003 til 2010 er norsk sjømateksport fordoblet. Med velstandsøkningen i Brasil vil klippfisken kunne bli et helårsprodukt igjen, og brasilianske myndigheter har også et mål om å øke folks inntak av fisk, sier Giske.

Heller ikke Johnny Håberg tror det brasilianske markedet er mettet.

- Brasilianere spiser stadig mer fisk, og så lenge den økonomiske veksten fortsetter, vil stadig flere brasilianere ha råd til å kjøpe klippfisk oftere, sier han.

© Dagens Næringsliv 18.02.2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar