tirsdag 22. februar 2011

Trenger norsk hjelp


President José Sergio Gabrielli i Petrobras vil ha både Statoil og andre norske selskaper med på laget for å nå sine høye mål.

I går møtte han nærings- og handelsminister Trond Giske i selskapets imponerende hovedkontor i sentrum av Rio de Janeiro. Statoils sjef i Brasil, Kjetil Hove, var også med på møtet.

- I presalt-feltene åpnes det for ny oljeleting, og Petrobras håper at Statoil som vår partner i Brasil vil utvide sine aktiviteter her. Vi har veldig gode relasjoner som kan styrkes og utvides ytterligere, sa Gabrielli.

Når Statoil begynner produksjon på Peregrino-feltet, vil selskapet være den nest største operatøren i Brasil. Petrobras-sjefen mener at norsk og brasiliansk oljenæring utfyller hverandre:

- Norge har teknologi og erfaring i alt fra onshore til subsea-systemer, og denne typen teknologi kan hjelpe og øke produksjonen her i Brasil.

Petrobras har en svært ambisiøs forretningsplan for de nærmeste årene, og venter å doble sin oljeproduksjon de neste ti årene. For å klare det trenger selskapet blant annet 28 nye rigger og over 500 supplybåter.

- Hva er den største utfordringene for at Petrobras skal lykkes?

- Den største utfordringen er farten på utbyggingen av kapasiteten i forsyningskjeden vår. Vi trenger å utvikle forsyningskjeden til oljeindustrien så fort som mulig. Her kan norske selskaper spille en viktig rolle. De kan bygge nye produksjonsanlegg i Brasil og utvikle ny teknologi som kan bidra til å bedre våre resultater. I tillegg kan de være med å utdanne og lære opp nye folk, sier Gabrielli.

De brasilianske kravene til et lokalt innhold på 70 prosent er blitt hyppig diskutert under Giskes besøk i Rio de Janeiro, og var også noe av det Giske tok opp med Gabrielli fredag.

- Vi snakket om slike flaskehalser, og fikk forståelse for at det er nødvendig å vise fleksibilitet, sier Giske.

- Vi har faktisk latt oss inspirere av Norge. Norske myndigheter har utviklet en veldig god politikk for lokalt innhold som har gitt gode inntekter til den norske økonomien, og vi ønsker å gjøre det samme, sier Gabrielli.

- I løpet av noen få år kan Petrobras bli verdens største oljeselskap. Det gir enorme muligheter for norske rederier, norske spesialskip og ikke minst for alle de små og store selskaper langs kysten som leverer teknologi i verdensklasse, sier Trond Giske.

© Dagens Næringsliv 19.02.2011

1 kommentar: