mandag 12. september 2016

BISTANDSAKTUELT: - De kaller oss "femi-nazier"

Brasils nye gubbe-regjering og gruppevoldtekten av en 16-åring har satt kvinnesak på kartet i Brasil. Hva skjer i landet som valgte sin første kvinnelige president i 2010?


Ana Clara Salles har malt reppene røde, mens venninnen Chloé Falcato bruker leppestiften til å tegne røde striper i kinnene. Ikke helt ulikt krigsmaling, og det er også krigserklæringer de to jentene skriver på plakatene de har med seg i demonstrasjonen for demokrati og kvinners rettigheter denne ettermiddagen i sentrum av Rio de Janeiro. 
– De kaller oss for femi-nazier, sier en provosert Ana Clara Salles til Bistandsaktuelt. 
– Det er en hersketeknikk som machosamfunnet bruker mot oss. Vi kan ikke tvitre om likestilling eller vise avsky mot voldtektskulturen på Facebook uten å bli kritisert for det, sier venninnene, som begge er 16 år gamle.

Voldtekt

Det var ei jente på deres alder som ble voldtatt av flere voksne menn i favelaen Morro do Barão, øst i Rio de Janeiro i mai. Hvert 11. minutt skjer det en voldtekt i Brasil, og bare ei av ti anmelder overgrepene de utsettes for. 16-åringen fra Morro do Barão hadde heller ikke tenkt å involvere politiet. Men så dukket filmsnutten av overgrepet opp på Twitter, og i flere dager raste saken i sosiale medier. Overgrepsvideoen spredde seg raskt og fikk et stort publikum. Lokalt politi reagerte først etter at internasjonale medier plukket opp den grove saken.
Det ble sagt at jenta var blitt voldtatt av 30 menn i et hus som kalles «slakteriet». At 16-åringen fortjente det og ville det selv. At hun var dopet. Politiet ble beskyldt for å latterliggjøre offeret. Den mannlige etterforskningslederen ble erstattet med en kvinne. 17. juni ble sju personer tiltalt i saken. Offeret har fått ny identitet og flyttet til en annen del av landet. Selv om det var i sosiale medier at voldtektsvideoen av den forsvarsløse 16-åringen ble spredd, og til tross for at det er utbredt praksis å dele til dels grovt pornografisk innhold med venner i Brasil, mener både Ana Clara og Chloé at sosiale medier er et viktig verktøy i kampen for større likestilling.
– Det er helt vanlig å legge skylden på offeret, ikke overgriperen. Hvis du skylder på han som gjorde det, blir du kalt femi-nazi. Men hvis jeg tar på meg en kort shorts når jeg skal ut, betyr ikke det at jeg gir menn lov til å klå på meg eller voldta meg. Dette skjer hver eneste dag, men det var nesten ingen som så noe problematisk ved det, sier de to jentene engasjert. 

Gubbevelde

Gruppevoldekten i Rio skjedde uka etter at Brasils første kvinnelige president ble tvunget til å gå av. Interrimpresidenten Michel Temer erstattet regjeringen til Dilma Rousseff med 24 hvite menn. 
Begge sakene sier mye om de tøffe kårene som feminisme og kvinnesak har i Brasil akkurat nå, mener flere av landets feminister. 

Les mer i Bistandsaktuelt 9. august 2016


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar