mandag 29. november 2010

- Krigen er ikke vunnet

Vi har ikke vunnet krigen, selv om vi vant et viktig slag i går.

Det sier ledere i politiet etter at 2600 menn fra politiet og hæren tok kontrollen over Complexo de Alemão-slummen på under én time søndag morgen.

- Det første skrittet er tatt, sa Brasils president Luis Inácio Lula da Silva i en kommentar søndag.

Myndighetene kontrollerer nå alle veier ut og inn av slummen, og alle som kommer og går, blir sjekket og ransaket.

Rundt 20 av gjengmedlemmene som hadde gått i dekning i slummen, har nå overgitt seg, men fortsatt skjuler noen av Rios farligste menn seg der inne.

En av dem er Fábio Atanásio, FB, mannen som beordret angrepet på slummen Morro dos Macacos i Rio i fjor høst. Slummen kontrolleres av en rivaliserende faksjon, og i kampene som fulgte ble et politihelikopter skutt ned.

Det ryktes nå at FB befinner seg i Rocinha-slummen på den andre siden av byen.

Søndag forsøkte flere gjengmedlemmer simpelthen å spasere ut av slummen. En med Bibelen i hånden, en annen utkledd som sykepleier. Det gikk også rykter om at enkelte forsøkte å flykte gjennom kloakkanlegget.

I dag fortsetter politiets elitestyrker å finkjemme slumområdet, og stemningen er fortsatt svært spent. Det ble meldt om enkelte skuddvekslinger også natt til mandag, men disse skal ha funnet sted i et skogkledt område der det antas at flere kriminielle skjuler seg.

- Vi har ydmyket en bande som utnyttet innbyggerne på det groveste, og det er fundamentalt at vi nå foretar en opprenskning, sier Paulo Henrique Moraes, øverstkommanderende for elitestyrken Bope, til avisen O Globo.

Politiet gjorde allerede søndag store våpen- og narkotikabeslag i slummen, og alle våpnene som politiet finner, blir sprayet hvite, som et symbol på at freden nå er i ferd med å seire.

Skolene i Complexo do Alemão holder fortsatt stengt, men livet begynner så smått å vende tilbake til normalt, etter en svært urolig helg. Tirsdag åpner skolene i Vila Cruzeiro, slummen som ble okkupert av politiet og av hæren torsdag i forrige uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar